Home რჩევები რა არის სრულფასოვანი და არასრულფასოვანი ცილები და რომელი პროდუქტებიდან უნდა მივიღოთ ისინი

რა არის სრულფასოვანი და არასრულფასოვანი ცილები და რომელი პროდუქტებიდან უნდა მივიღოთ ისინი

ცილები მაღალმოლეკულური ორგანული ნივთიერებებია, რომლებიც ორგანიზმისთვის საშენ მასალას წარმოადგნს.

ცილების ამინომჟვურ შემცველობას დიდი მნიშვნელობა ენიჭება, რაც უფრო მაღალია ის, მით უკეთესად აითვისება ცილა.

ცილა სრულფასოვნად მიიჩნევა თუ ყველა ესენციურ ამინომჟავას შეიცავს, ხოლო თუ რომელიმე ამინომჟავა აკლია ის არასრულფასოვნად მიიჩნევა.

სრულფასოვანი ცილები ძირითადი წყარო ცხოველური წარმოშობის პროდუქტებია:

საქონლისა და ღორის ხორცში;

ქათამი;

ინდაური;

თევზეული;

კვერცხი;

რძე, ხაჭო, ყველი

არასრულფასოვანი ცილების წყარო კი მცენარეული საკვებია:

სიმინდი;

ბარდა, ლობიო;

თხილეული;

სეზამის და მზესუმზირის მარცვლები;