ჯერჯერობით არ არსებობს კვლევა იმის შესახებ, თუ რამდენ ხანს ძლებს კორონავირუსი ხილის, ან ბოსტნეულის ზედაპირზე, მაგრამ იმის შანსი, რომ ის პროდუქტზე მოხვდეს და ადამიანს გადაედოს, ნამდვილად არის.
ამის შესახებ წერს კანადური გამოცემა Globalnews. გამოცემასთან საუბრისას ეპიდემიოლოგი და ინფექციურ დაავადებათა ექსპერტი, ექიმი ჯეფ უონგი ამბობს, რომ თუ ვირუსით ინფიცირებული ადამიანი სურსათის მაღაზიაში დაახველებს, ან დააცემინებს, დიდია იმის შანსი, რომ COVID-19 საკვებზე მოხვდება.
ჯეფ უონგი გვირჩევს, რომ თავის დაზღვევის მიზნით, კონტეინერში მოთავსებული და შეფუთული პროდუქტი ვიყიდოთ და არა მაღაზიის თაროზე უწესრიგოდ, ყოველგვარი დამცავი საშუალების გარეშე მოთავსებული საკვები. ექსპერტის თქმით, ასე უფრო დაცულები ვიქნებით.
- უნდა გამოვიყენთ თუ არა ბოსტნეულისა და ხილის გასარეცხად ჟელე, ან საპონი?
კორონავირუსის საფრთხის გამო, მკაცრად ვიცავთ ჰიგიენის წესებს. ზოგიერთი კი, ხილისა, თუ ბოსტნეულის გასარეცხად ჟელესა და საპონს იყენებს. თუ თქვენ ასე იქცევით და თან გტანჯავთ კითხვა – უნდა რეცხავდეთ თუ არა პროდუქტებს საპნით, მარტო არ ხართ. მსოფლიოში დღეს უამრავ ადამიანს აწუხებს იგივე კითხვა.
საკვების უსაფრთხოების ექსპერტი, კანადელი მკვლევარი ჯეფ ფარბერი ამბობს, რომ პროდუქტი არანაირი სარეცხი საშუალებით არ უნდა გარეცხოთ. თუ საპნით გარეცხილ საკვებს მიირთმევთ, ამან შეიძლება გულისრევა, პირღებინება, დიარეა და კუჭ-ნაწლავის სხვა პრობლემები გამოიწვიოს. ის გირჩევთ, რომ პროდუქტი გარეცხოთ გამდინარე, ცივი წყლით და ხელით.
მისივე თქმით, კორონავირუსის გავრცელების პრევენციის მიზნით, განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია სამზარეულოში ჰიგიენის დაცვა. დაიბანეთ ხელები მაშინვე, როცა მაღაზიიდან სახლში დაბრუნდებით. ფარბერი ასევე გირჩევთ, საკვების მომზადებამდე კარგად გარეცხოთ ყველა ის ჭურჭელი, ყველა ნივთი, რომელიც საჭმლის მოსამზადებლად გჭირდებათ.
წყარო: ამბები.GE