ჰარვარდის უნივერსიტეტის მკვლევარებმა დაადგინეს, რომ ჯანსაღი კვების ოთხიდან ერთ-ერთის დაცვა ამცირებს გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების,
კიბოს ან რესპირატორული დაავადებებისგან სიკვდილის რისკს. კვლევის შედეგები გამოქვეყნდა ჟურნალში JAMA Internal Medicine.
მკვლევარებმა გამოიყენეს 36 წლის განმავლობაში შეგროვებული 75000 ქალისა და 44000 კაცის ჯანმრთელობის მონაცემები. კვლევის დასაწყისში ყველა მონაწილეს არ ჰქონდა გულ-სისხლძარღვთა დაავადება ან კიბო და ავსებდა კითხვარებს მათი კვების შესახებ ყოველ ოთხ წელიწადში ერთხელ.
ჯანსაღი კვების რეჟიმები განიხილებოდა 2015 წლის ჯანსაღი კვების ინდექსით (დიეტური სახელმძღვანელო ამერიკელებისთვის), ალტერნატიული ხმელთაშუა ზღვის დიეტა, ბოსტნეულზე დაფუძნებული ჯანსაღი დიეტის ინდექსი და ალტერნატიული ჯანსაღი დიეტის ინდექსი.
ყველა კვების რაციონი მოიცავდა მთლიან მარცვლეულს, ხილს, ბოსტნეულს, თხილს და პარკოსნებს, მაგრამ სხვა კომპონენტები განსხვავდებოდა – მაგალითად, ზოგიერთი მიდგომა დიეტიდან გამორიცხავდა წითელ ხორცს.
როგორც გაირკვა, მონაწილეები, რომლებმაც მიაღწიეს მაღალ ქულას ჯანსაღი კვების ოთხი რეჟიმიდან ერთ-ერთში, ნაკლებად იღუპებოდნენ კვლევის პერიოდში რაიმე მიზეზით და ნაკლებად იღუპებოდნენ გულ-სისხლძარღვთა დაავადებით, კიბოთი ან რესპირატორული დაავადებებით, ვიდრე დაბალი მაჩვენებლების მქონე პირები.